Yıkılan Kat İrtifaklı Binanın Yeniden Yapılmasında Problem – Kat Mülkiyeti Davası

Yıkılan Kat İrtifaklı Binanın Yeniden Yapılmasında Problem - Kat Mülkiyeti DavasıDavacı, dava dilekçesinde kat irtifak hakkı sahibi olduğu 4190 parsel sayılı taşınmaz üzerinde onaylı mimari projesine uygun olarak yapılmış bulunan ana yapının 1999 yılındaki depremde tamamen yıkıldığını, bu arsa üzerine (projesine uygun) yeni bir yapının da yapılmadığını, buna karşın diğer kat irtifak hakkı sahibi davalının kat irtifakının sona ermesini istemediğini ileri sürerek, dava konusu taşınmazdaki kat irtifakının sona erdirilmesi isteminde bulunmuştur.

Mahkemece yapılan yargılama sonucunda, kat irtifaklı arsanın yok olmadığı, imar ve inşaat izni uyarınca bu taşınmaz üzerine her bir paydaşa bağımsız bölüm düşecek şekilde yapı yapılmasının mümkün olduğu, buna göre kat irtifakının sona ermesi koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

Dosyada toplanan bilgi ve belgelerden; dava konusu edilen 4190 parsel sayılı taşınmaz üzerinde kat irtifakının kurulmuş olduğu, onaylı mimari projesine göre beş bağımsız bölümlü ana yapıda davacı Y.A.’nın toplam 236/276 arsa paylı 1, 2, 3, ve 4 no’lu bağımsız bölümlerde, davalı M.İ.’nin de 40/276 arsa paylı 5 no’lu bağımsız bölümde kat irtifakı hakkı sahibi bulundukları, kat irtifakının kurulmasına esas alınan onaylı mimari projesine göre yapımı tamamlanmış olan ana yapının 1999 yılında yaşanan deprem sonucu tamamen yıkıldığı, deprem sonrasındaki imar mevzuatı ve inşaat durumu itibariyle dava konusu arsa üzerine ancak üç katlı yapıya izin verilebileceği, buna göre taşınmazda kat irtifakının kurulması sırasında paydaşların muvafakati ile hazırlanıp belediyece onaylanan mimari projeye uygun (beş katlı, beş bağımsız bölümlü) bir yapının yapılmasına yasal olanak bulunmadığı, deprem sonrasında gelişen durum karşısında kat irtifak hakkı sahipleri olan davacı ve davalının şimdiki imar mevzuatına ve imarın tanıdığı inşaat iznine uygun olarak proje değişikliği yapmak ve belediyeye onaylattırıp buna göre yeni bir yapı yapmak konusunda anlaşmaya da varamadıkları, sonuç olarak; Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 49. maddesi hükümleri (özellikle üçüncü fıkra hükmü) uyarınca dava konusu kat irtifaklı arsa üzerinde, bu irtifakın kurulması sırasında tapuya verilen plana (belediyece onaylı mimari projeye) uygun biçimde yapı yapılmasının olanaksız duruma geldiği anlaşılmaktadır.

Yukarıda açıklanan hususlar göz önünde tutulduğunda, mahkemece davanın kabulü ile dava konusu taşınmaz üzerindeki kat irtifakının sona ermesine hükmedilmesi gerekirken, yerinde olmayan gerekçe ile davanın reddine karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.

Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün oybirliği ile BOZULMASINA, (Y.18.HD. 29.06.2006 T. – 4964 E/5444 K.)

ÖZET: 1. Kat mülkiyetine tabi ve depremde tamamen yıkılmış binaya paydaşların muvafakati ile hazırlanıp belediyece onaylanan mimari proje sunulmadıkça yeni yapı yapılamaz.

2- Deprem öncesi beş katlı ve beş bağımsız bölümlü bina, deprem sonrası yeni imar düzenine göre üç katlı yapıya izin verildiğine ve taraflar anlaşamadıklarına göre kat mülkiyetinin sona ermesine karar verilmelidir (634 s. KMK. m. 49).

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder