VERGİ DEĞERİ

Bir gayrimenkulün intikal ve satış işlemleri sırasında tapu harç matrahının veya veraset ve intikal vergisinin tespitinde esas olarak kabul edilen gayrimenkulün değeri. Bu değer gayrimenkulün piyasa değeri ile farklılık gösterebilir. Ancak yasa gereği gayrimenkulün değeri bu tespit edilmiş değerden daha aşağı gösterilemez. İlgili belediyeler tarafından tespit edilen bu değere “rayiç bedel” adı da verilmektedir. Vergi değeri, mükellefiyetin başlangıç yılını takip eden yıldan itibaren her yıl, bir önceki yıl vergi değerinin yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde arttırılması suretiyle bulunur. Bazı hallerde vergi değeri değiştirilebilir. Aşağıda vergi değerini tadil eden nedenler sıralanmıştır.

  • Yeni bina inşa edilmesi. Mevcut binalara ilaveler yapılması veya asansör, kalorifer tesisleri konulması yeni inşaat hükmündedir.
  • Bir binanın yanması, yıkılması suretiyle veya diğer sebeplerle tamamen veya kısmen harap olması veya binada mevcut asansör veya kalorifer tesislerinin kısmen veya tamamen kaldırılması.
  • Bir binanın kullanış tarzının tamamen değiştirilmesi veya bir binanın ikamete mahsus mahallerinden bir kısmının dükkan, mağaza, depo, gibi ticaret ve sanat icrasına mahsus mahaller haline getirilmesi. Bu hükmün uygulanmasında bir apartmanın her dairesi bir bina sayılır ve tadil sebebi, yalnız kullanılış tarzı tamamen veya kısmen değiştirilen daire için geçerli olur.
  • Arazi hal ve heyetinde değişiklik olması. arazinin fidanlandırılması veya ağaçlandırılması, bağ haline getirilmesi. Fidanlı, ağaçlı veya kütüklü bir arazinin tarla haline getirilmesi veya gelmesi. Tarım yapılan bir arazinin tabii bir afet veya arıza sebebiyle veya diğer nedenler yüzünden tarıma elverişsiz hale gelmesi. Tarım yapılmayan bir arazinin tarıma elverişli hale gelmesi. Arazinin parsellenmek suretiyle arsalar haline getirilmesi.
  • Bir binanın ayrılmaz parçası durumunda olan arazinin bu vasfından çıkması veya bir arazi ve arsanın ayrılmaz parça haline gelmesi.
  • Bir bina veya arazinin taksim veya ifraz edilmesi veya mükellefin değişmesi. Araziden bir kısmının istimlak edilmesi de ifraz hükmündedir.
  • Muhtelif arazi ve arsaların tek bir arazi ve arsa haline getirilmesi veya muhtelif hisselere ayrılmış olan bir binanın bütün hisselerinin birleştirilmesi.
  • Herhangi bir neden yüzünden bir şehir, ilçe veya köyün tamamında devamlı olmak üzere bina ve arazi değerlerinde %25’i aşan oranda artma veya eksilme olması.

Bir Yorum Gönder