Kısaca tanımlayacak olursak trampa, malın malla değiştirilmesidir. Karşı tarafa bir veya birden fazla şeyin sahipliğini, mülkiyetini devrederken karşı taraftan da buna karşılık yine bir veya birden fazla şeyin sahipliğini, mülkiyetini devralma konusu ile alakalı yapılan sözleşmelere trampa sözleşmesi denir. Normal satış sözleşmelerinde alışverişin içinde para varken trampada para yoktur.
Başkasına devredilebilen her türlü hak ve mal trampanın konusu olabilmektedir. Burada önemli olan konu, trampaya konu olan şeylerin değerlerinin denkliğidir. Trampaya konu olan şeylerin değer açısından birbirine birebir denk olması zor olduğu için genelde bu açık taraflardan birinin diğerine para vererek tamamlanır. Ancak bu para alışverişi sözleşmeye konu olmadığından, para konusunu taraflar kendi aralarında hallettiklerinden dolayı sözleşmenin niteliği ve hukuki geçerliliği açısından bir etken olmamaktadır.
Türk Borçlar Kanunu 283. maddeye göre trampanın, satım hükümlerine tabi olacağı belirtilmiştir. Gayrimenkullerin trampası yapılıyorsa bunlar arasındaki değer eşitliğini sağlamak tarafların görevidir, Tapu Sicil Müdürlüğü‘nün müdahalesi söz konusu değildir. Satıcı ve alıcıya borç yükleyen bir sözleşme türü olan trampa sözleşmesi ile değiştirilen eşya menkul yani taşınır ise karşı tarafa teslim edilmesi, gayrimenkul yani taşınmaz ise Tapu Sicil Müdürlüğü‘ne tescil edilmesi ile mülkiyetin, sahipliğin devri sağlanmış olur.
Nizam TUTUCU Emlak Danışmanı
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.