Bağışlama, bağışlayanın malvarlığından bağış yapılan kişiye karşılıksız olarak bir kazandırma sağlayan sözleşmelerdir. Ahlaken bir ödevi yerine getirme, edinilmemiş bir haktan vazgeçme, mirası reddetmek bağışlama değildir. Kısacası bağışlama bir malın sahipliğinin karşılıksız veya bedelsiz olarak başkasına devredilmesidir. 18 yaşını tamamlamamış, zihinsel özürlüler, kanuni temsilcilerinin izni olsa bile reşit olduğu halde ayırt etme gücü olmayanlar, vasi olanların vesayeti altındaki kişilere ait malları, velilerin velayeti altındaki küçük kişilere ait malları bağış yapamazlar.
Bağış işleminin yapılabilmesi için tapu dairesinde istenen belgeler;
- Bağışlanacak gayrimenkulün tapusu, yoksa da ada ve parsel numarasını belirten belge veya bağışlamayı yapacak olan kişinin sözlü beyanı.
- Hem bağışlayan hem de bağışı kabul eden kişinin fotoğraflı kimliği, gerçek kişiler için T.C. kimlik numarası, tüzel kişiler için vergi numarası.
- Sözleşmede tarafları temsil edecek vasi, vekil, kayyım, kanuni temsilci söz konusuysa temsile ilişkin belge.
- Bağışlanacak gayrimenkule ait belediyeden alınacak olan emlak değerini gösteren belge.
Gerekli belgeler hazır ise herhangi bir dilekçeye gerek olmadan, sözlü olarak tapu sicil müdürlüğüne bağış işlemi için başvurulabilir.
Nizam TUTUCU Emlak Danışmanı
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.