Tapuda yapılan akitli veya akitsiz işlemler esnasında istekte bulunanı tanıyan iki şahit bulundurulması gerekir.
- Tapu müdürü tarafından taraflardan birinin imza atmasını bilmediğinin tespiti durumunda şahit bulundurma zorunluluğu vardır.
- Resmi senedi okuyamayan, “okudum” ibaresini yazamayan bir kişi okuma yazma bilmiyor demektir. Okuma yazma bilmeme kararı da yine tapu müdürüne aittir.
- Taraflar arasında sağır, kör veya dilsiz olup da yazı ile anlaşmanın mümkün olmadığı hallerde yine iki şahit gereklidir. Ayrıca yazı ile anlaşmanın mümkün olmadığı dilsiz olması durumunda ayrıca işaret dilinden anlayan bir yeminli tercümanın bulunması gerekir. Rapora gerek yoktur, taktir yine tapu müdürüne aittir.
- Taraflardan en az birinin kimliğinde şüpheye düşülmesi durumunda tanık istenebilir. Taktir yine tapu müdüründe olmakla beraber şahit istenmesindeki maksat kişinin kimliğinin tespiti ile ilgilidir. Başka bir sebepten dolayı tanık istenmez.
- Ölünceye kadar bakma akdinde yukarıda sayılan durumlardan biri olmasa dahi iki tanık bulundurulur ve imzaları alınır.
- Burada sayılmamış olan ama kanunların tanık bulunmasını emrettiği durumlarda da iki tanık bulundurulması gerekir.
Tapu sicil müdürünün getirilen tanıkları kabul etmeyip yeni tanık isteme yetkisi vardır. İşlemin yapıldığı dairede çalışanlar şahitlik yapamaz. Türkçe bilmeyen taraf için yeminli tercüman bulunması zorunludur. Hem tanıklar hem de yeminli tercümanın kimlik ve ikametgah bilgileri yazılır ve imzalanır. Bu kimselerin reşit olması ve ayırt etme gücünün olması gerekir.
Nizam TUTUCU Emlak Danışmanı
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.