Mülkiyetin idari bir kararla devredildikten sonraki hukuksal durumu, Medeni Hukuk alanına giren yeni bir nitelik kazanır. Artık bundan sonra idare, yeni bir idari kararla değişiklik yapamaz. (Medeni Kanun madde 706)
Taraflar arasındaki davadan dolayı bozma üzerine direnme yoluyla Ankara 14. Asliye Hukuk Hakimliği’nden verilen 17.11.1975 gün ve 193/612 sayılı kararın bozulmasını kapsayan ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulundan çıkan 4.11.1977 gün ve 1977/1-63 Esas 833 sayılı ilamın karar düzeltilmesi yoluyla incelenmesi davalı vekili tarafından verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla, Hukuk Genel Kurulunca dilekçe düzeltilmesi istenen ilam ve dosyadaki ilgili bütün kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
İdari karar üzerine mülkiyetin davalıya intikalinden sonra hukuksal durum, medeni hukuk alanına giren yeni bir nitelik kazanır ve artık bundan sonra idare tek taraflı yeni bir idari kararla ilk idari kararı ortadan kaldırarak hukuki durumda değişiklik yapamaz. Hukuk Genel Kurulunun düzeltilmesi istenen bozma kararının az önce açıklanan esasa aykırı düşen gerekçesi isabetsizdir. Ancak davacı belediye olayda söz konusu işlemler yönünden 2490 sayılı Yasa hükümlerine tabidir. Ve bu hususun re’sen (kendiliğinden) dikkate alınması zorunludur. O halde mahkemece mülkiyetin davalıya intikalinde 2490 sayılı yasada öngörülen koşul ve işlemlerin yerine getirilip getirilmediği araştırılarak sonucu uyarınca karar verilmelidir. Bu nedenlerle düzeltilmesi istenilen Hukuk Genel Kurulu bozma kararı kaldırılarak direnme kararının az önce açıklanan yönde inceleme yapılmak üzere bozulması ve davalı vekilinin onama yolundaki isteğinin reddi gerekir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle düzeltilmesi istenen Hukuk Genel Kurulu bozma kararı kaldırılarak direnme kararının gösterilen şekilde inceleme yapılmak üzere BOZULMASINA ve onama yolundaki isteğin reddine, (YHGK. 24.01.1979 T. 1978/1- 526 E. 1979/47 K.)
Nizam TUTUCU Emlak Danışmanı
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.