Konutlarda Geçici Emlak Vergisi Muafiyeti ile İlgili Bazı Özellikli Durumlar

  • Konutlarda Geçici Emlak Vergisi Muafiyeti ile İlgili Bazı Özellikli DurumlarYeni bina hem konut hem de işyeri olarak kullanılırsa geçici emlak vergisi muafiyetinden yararlanılamaz. Emlak vergisi, binanın toplam vergi değeri üzerinden hesaplanır.
  • Geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilmek için inşaatın tamamlandığı takvim yılı içerisinde belediyeye bildirim yapılması gerekir. Fakat ilgili yılın son 3 ayı içerisinde inşaat bitirilmişse (Ekim-Kasım-Aralık) bitim tarihinden itibaren 3 ay içerisinde bildirim yapılabilir (bir sonraki yılın ilk üç ayına sarkabilir bildirim).
  • Başkasına ait arsa veya arazi üzerinde izinsiz olarak yapılmış olan gecekonduların konut olarak kullanılması ve diğer şartlara uyması durumunda geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanılabilir.
  • Paylı mülkiyet veya elbirliği ile mülkiyet hallerinde dörtte bir oranındaki geçici muafiyet binalara tanındığından dolayı her bir ortak, binanın toplam vergi değeri üzerinden kendisine düşen payı oranında faydalanır.
  • Bir kişiye ait birden fazla konut var ise her bir konut dörtte bir oranında geçici muafiyetten ayrı ayrı yararlanır. Bunun sebebi de geçici emlak vergisi muafiyetinin kişilere değil konutlara uygulanan bir muafiyet olmasıdır.
  • Belediyeye geç bildirim yapılması halinde bildirimin yapıldığı bütçe yılının sonuna kadar, geçen yıllara ait geçici muafiyet hakkı düşer ve o yıllara ait emlak vergisi tam hesaplanarak tahsil edilir.
  • Binaların inşa edildikleri amaç doğrultusunda kullanılabilecek duruma geldiği tarih, binanın bitim tarihi olarak kabul edilir. Birilerinin binanın içinde fiilen oturuyor olmasına veya iskan belgesinin alınmış olmasına gerek yoktur.
Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder