Ağaç dalları ve köklerini kesme ve alma, istisnai durumlarda kanunun izin verdiği bir hak alma şeklidir. Böyle bir hak kullanılmadan önce zarar şartının gerçekleştiğine, komşuya gerekli uyarı ve süre verildiğine dair ispata yeterli deliller temin edilmeli. Gerekirse tespit talebinde bulunulmalıdır. Aksi halde haksız fiil nedeniyle ağaç sahibine tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz. Kesme ve alma hakkı kullanılmadan önce direkt dava açılabilir.
Kendi arazisine geçen dal ve köklerden zarar gördüğü halde bu durumdan şikayet etmemiş olan biri, uzun bir aradan sonra kendi arazisinde zarara yol açtığı gerekçesiyle bu ağacın dal ve köklerinin kesilmesini isteyebilir. Burada geç talepte bulunmanın bir önemi yoktur, yani mülkiyet hakkı devam ettiği sürece bu hak kullanılabilir. Eğer ağaç sahibi, söz konusu dal ve köklerin komşusuna zarar vermediğini iddiasında bulunursa, kendisine verilen süre içerisinde durumun tespiti için tespit davası açabilir ve tedbir kararı aldırttırabilir.
Dal ve kökleri kesme hakkı, zarar gören mal sahibine tanınmış bir haktır. Ağacın sahibi olan kişi, zarar gören kişinin tarafına geçip kendi ağacının dal ve köklerini kesip alamaz, böyle bir hakkı yoktur. Ancak zarar gören kişi, kesme esnasında ağaç sahibinin tarafına düşen dal ve kökleri almak için karşı araziye geçebilir.
Komşunun Ağaç Dalları ve Kökleri Sizin Arazinize Taşıyorsa – 1
Komşunun Ağaç Dalları ve Kökleri Sizin Arazinize Taşıyorsa – 3
Nizam TUTUCU Emlak Danışmanı
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.