Kamulaştırma Öncesi Mülkiyetin Kime Ait Olduğunun Tespiti – Tescil Davası

Kamulaştırma Öncesi Mülkiyetin Kime Ait Olduğunun Tespiti - Tescil Davası1- Uyuşmazlık konusu taşınmaz malın kamulaştırılması halinde, kamulaştırma ile edinen, tescilinden önce de ona malik olur.

2- Taşınmazın aynına ilişkin davalarda lehine kamulaştırma yapılan idareye husumet yöneltilemez.

3- Kamulaştırma öncesi mülkiyetin kime ait olduğunun tespiti dava konusu edilebilir. (Medeni Kanun madde 705) (2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu madde 18)

Yanlar arasında görülen davada; davacılar, icra ihalesi sonucu kayden adlarına sicil oluşmasına karşın, taraf olmadıkları satış vaadi sözleşmesine dayalı, hükmen tescil ilamı nedeniyle sonradan davalı İsmail üzerine kayıt tesis edildiğini ileri sürerek tapu iptal ve tescil isteğinde bulunmuşlardır. Davalılar, davanın reddi gerektiğini savunmuşlarıdır.

Mahkemenin, kamulaştırma nedeniyle davanın konusu kalmadığından karar verilmesine yer olmadığına, yargılama giderlerinden davalıların sorumlu tutulmasına dair hükmü taraflarca temyiz edildiğinden, davacılar duruşmalı inceleme yapılmasını istediklerinden; dosya incelenerek, gereği düşünüldü:

Dosya içeriğine, toplanan kanıtlara göre davalılar İsmail ve Hazine vekillerinin temyiz itirazları yerinde değildir. Reddine.

Davacıların temyizine gelince; çekişme konusu 780 parsel sayılı taşınmazın dava dışı İZSU Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldığı mevcut bilgi ve belgelerden anlaşıldığı gibi bu yön, yanların ve yerel mahkemenin de kabulündedir. Bilindiği üzere, kamulaştırma ile bir taşınmazı edinen, tescilinden önce de ona malik olur (Medeni Kanun madde 705). Yine, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 18. maddesi uyarınca taşınmazın aynına ilişkin çekişmelerde lehine kamulaştırma yapılan idareye husumet yöneltilmeyeceği hükme bağlanmıştır. Bu durumda davadaki isteğin kamulaştırma öncesi mülkiyetin saptanmasına dönüştüğünün kabulü zorunludur.

O halde, belirtilen bu nitelendirme çerçevesinde uyuşmazlığın çözüme kavuşturulması ve esası hakkında bir karar verilmesi gerekirken, konusu kalmadığından söz edilerek yazılı olduğu üzere hüküm kurulması isabetsizdir. Davacıların temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle açıklanan nedenlerden ötürü hükmün BOZULMASINA, (Y.1.HD. 22.02.1994 T. 8462 E. 2254 K.)

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder