İndirimli Emlak Vergilerinde Özellikli Durumlar – 4

İndirimli Emlak Vergilerinde Özellikli Durumlar İndirimli Emlak Vergilerinde Özellikli Durumlar – 1

İndirimli Emlak Vergilerinde Özellikli Durumlar – 2

İndirimli Emlak Vergilerinde Özellikli Durumlar – 3

  1. Geliri olmayan kadının eş ve çocuklarının geliri olması

Uygulamada bazı belediyelerin eşi çalışan ev hanımlarına sıfır oranlı emlak vergisinden faydalandırmadıkları görülüyor. Gerekçeleri de “tek konuta sahip olanların sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilmeleri için hiç bir gelirinin olmaması gerektiği, eşi çalıştığı için de gelirinin olduğunun kabul edileceği” dir. Konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı da 22.03.2011 tarih ve 006-01-185 sayılı özelge ile hiçbir geliri olmayanların tek meskenlere ait indirimli bina vergisinden yararlanabilmeleri için Hiçbir Geliri Olmayanların Tek Meskenlere Ait Taahhüt Belgesini doldurmaları ve ilgili belediyeye vermeleri yeterlidir. Mükellefin eşinin veya çocuklarının gelirin olması veya onların da mesken sahibi olması durumu indirimli vergi uygulamasına bir engel teşkil etmeyeceğini açıklamıştır. Dolayısıyla da eşi veya çocukları çalışan ev hanımlarının başka bir gelirleri yoksa, sahip oldukları brüt 200 m2’yi geçmeyen tek konut için emlak vergisi ödemezler.

  1. Evini kiraya verip eşine ait evde oturanlar

Karışıklığa neden olan konulardan biri de emeklinin kendine ait olan evi kiraya verip eşine ait evde oturması durumunda emlak vergisi ödeyip ödemeyeceği konusudur. Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği‘nde belirtildiği üzere indirimli vergi oranından faydalanabilmek için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Ayrıca sahip olduğu tek meskeni kiraya verip de kirada oturanlar, diğer şartları taşımaları durumunda indirimli vergi oranından faydalanabilirler. Dolayısıyla sahibi olduğu evi kiraya verip gayrimenkul sermaye iradı (geliri) elde eden ve eşine ait evde oturan emekli, kendi evi için indirimli emlak vergisi oranından faydalanamaz. Ancak eşinin evinde oturup da eşine kira ödemesi yapıyorsa, sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilir.

  1. Verilecek bildirim

İndirimli emlak vergisi kapsamına giren hiçbir geliri olmayanlar, emekliler ile dul ve yetimleri, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, 38 Seri No’lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan formlardan kendilerine uygun olanını doldurup ilgili belediyeye vermeleri gerekir. Özürlülerin de 57 Seri No’lu Emlak Vergisi  Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan formu doldurmaları, hiçbiri geliri olmayanların ise 44 Seri No’lu Emlak Vergisi  Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan taahhütnameyi doldurarak özürlü kimlik kartı olanların belediyedeki ilgili görevliye kimliği göstererek fotokopini de formlarla beraber belediyeye verirler. Böylece indirimli bina vergisinden faydalanarak emlak vergisi ödemezler.

İndirimli emlak vergisinden yararlanmak için bildirimde bulunan kişiler, durumlarında bir değişiklik olmadıkça tekrar bildirimde bulunmazlar.”

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder