Hukuki Açıdan Alım Hakkı

Hukuki Açıdan Alım HakkıBir görüşe göre alım hakkı, bir alım satım sözleşmesidir. Ancak bu sözleşme ikincil bir şarta bağlıdır. Bu da alıcının satın alma yapacağına dair irade açıklamasıdır. Şart gerçekleşmeden önce taraflar açısından hak ve borç henüz doğmamıştır. Borçlar Kanunu Madde 170 ve 149 gereğince borç ilişkisini oluştuğu an alıcının irade açıklamasında bulunduğu andır. O andan itibaren satıcı taşınmazı satmakla, alıcı da borcu ödemekle yükümlüdür.

Diğer bir görüşe göre alım hakkı, taşınmaz sahibinin aday alıcıya yenilik doğuran bir hak tanıdığı yönündedir. Buna göre alıcı, tek taraflı irade açıklamasıyla satıcı ile arasında bir satış ilişkisi kurma hakkına sahiptir. Hakkın kullanılması ile de karşılıklı yükümlülük altına girilmektedir.

Üçüncü bir görüşe göre ise alım sözleşmesi, hem şartlı satış hem de yenilik doğuran bir haktır. 26.12.1951 T. 1/6 ve 6.5.1951 T. 19/3 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararlarında Yargıtay, şuf’anın yenilik doğuran bir hak olduğunu belirtmiştir. Bu görüşe göre alım hakkı sahibi, hakkını kullandığına dair tek taraflı irade açıklamasını taşınmaz sahibine ulaştırdığında, hak sahibi ile mal sahibi arasında satım ilişkisi kurulur.

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder