Birden fazla kişinin sahip olduğu taşınmaz anlamına gelen hisseli arsada, hisse sahibi kişiler şahıs olabileceği gibi tüzel kişiler de olabilir. Hisseli arsada, hissedar sayısında bir sınırlama yoktur ancak 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. Ve 42 maddelerine göre gecekondu yapılaşmasını önlemek için özellikle yapılaşma konusunda bazı engeller konmuştur. Bu durum hisse devrine engel teşkil etmez.
“Hisseli arsa, iştirak halinde mülkiyet (elbirliği ile mülkiyet) veya müşterek mülkiyet (paylı mülkiyet) şeklinde olabilir.”
Elbirliği ile mülkiyet miras mallarıdır ve mirasçılar gayrimenkulün her alanında eşit hakka sahiptir. Hissedarlar ortak hareket etmek zorundadır, ferdi olarak gayrimenkul üzerinde bir tasarrufta bulunamazlar. Hissedarlardan birinin borcuna karşılık haczi mümkündür ancak elbirliği durumu ortadan kaldırılmadan satışı yapılamaz
Paylı mülkiyette hissedarların gayrimenkulde ne kadar payı olduğu ayrı ayrı gösterilir. Her hissedar kendi payı üzerinde hak ve yükümlülüklere sahiptir.
Mümkünse elbirliği ile mülkiyetin, paylı mülkiyete çevrilmesini tavsiye ederim. Bunu dava yoluyla sağlamanız da mümkün. Elbirliği ile mülkiyette zorunlu ortaklık olduğundan, dairelerde hukuksal hak arama durumunda diğer hissedarlar sizinle beraber ortak hareket etmez ise kayyım (bir malın yönetimi ve belli bir işin yürütülmesi amacıyla mahkemece atanan kişi) atanması sonuçlarına yol açabileceğinden ve bunun bütün hissedarların hakimiyetini azaltacağından dolayı pek tavsiye edilmez.