Harç konusu 492 sayılı Harçlar Kanunu‘nda 9 başlık altında düzenlenmiştir ve tek tek belirlenmiş olan harç tarifeleri üzerinden işlemler yapılmaktadır.
- Yargı harçları : Kanundaki birinci kısım yargı harçlarına ayrılmıştır ve tarifelerde hangi işlemler üzerinden ne alınacağı gösterilmiştir. Mahkemelere başvurma harcı, karar ve ilam harçları, icra ve iflas harçları, celse harçları, ticaret sicili harçları gibi harçlar yer almaktadır.
- Noter harçları : Kanunda ikinci kısım noter harçlarına ayrılmıştır. Sözleşmelerin yapılması, vekaletnameler, çeşitli senetlerin düzenlenmesi, noterliğe emanet verilen kağıtlar, defter tasdikleri, suretler gibi işlemler noter harçlarına örnek olarak verilebilir.
- Vergi yargısı harçları : Vergi yargısı harçlarına ayrılan üçüncü kısım ise Vergi Mahkemeleri’ne, Bölge İdare Mahkemeleri’ne, Danıştay’a açılan davalardan (vergi, resim, harçb. mali yükümlülükler ile bunlarla alakalı zam ve cezalara ilişkin uyuşmazlıklardan dolayı açılan davalar) alınan harçlardır. Ayrıca yargı harçlarına paralel olarak başvurma harcı, suret harcı ve karar harcı da bu kısmın kapsamındadır.
- Tapu ve kadastro harçları : Kanundaki dördüncü kısımda bahsedilen tapu ve kadastro harçları ise devir, ipotek tesisi, mülkiyet dışındaki ayni hakların kazanılması, taksim, birleşme, ifraz gibi tescil işlemleridir.
- Konsolosluk harçları : Beşinci kısımda bahsedilen konsolosluk harçlarıC. Konsoloslukları tarafından yapılan konsolosluk işlemleri ve konsolosların yaptığı noter işlemleridir.
- Pasaport, vize, ikametgah tezkeresi ve Dışişleri Bakanlığı tasdik harçları : Altıncı kısımın konusu olan bu harçlar da pasaport, ikametgah tezkeresi, vize, Dışişleri Bakanlığı tasdik işlemleri ve yabancılara verilecek olan çalışma izin belgesidir.
- Gemi ve liman harçları : Gemi tasdiknameleri, gemiler üzerinde intifa hakkı tesisi gibi gemi sicil işlemleri, denize elverişlilik belgesi, gemi siciline kayıtlı gemilerin temliki, ölçme belgesi, muafiyet belgesi, yola elverişlilik belgesi, gemi sörvey belgesi gibi işlemeler gemi ve liman harçlarının konusudur. Harçlar Kanunu‘nda yedinci kısımda işlenmiştir.
- İmtiyazname, ruhsatname ve diploma harçları : Kanunda sekizinci kısımda işlenen bu harçların konusu markalar, maden arama ruhsatnameleri, imalat ruhsatları, işletme imtiyazları, işletme ruhsatnameleri, petrol işleriyle alakalı arama, tekel satış ruhsatnameleri, işletme kullanma haklarına ilişkin belgeler, vesika ruhsatnameler, okul diplomaları, melsek erbabına verilen teskere, kapalı devre televizyon ruhsatları, finansal faaliyet izin belgeleri, gümrük kanununa göre verilen ruhsatlardır.
- Trafik harçları : Trafik harcına tabi olan işlemler Harçlar Kanunu‘nda dokuzuncu kısımda ele alınmıştır. Sürücü belgeleri, sürücü belgesiyle ilgili sınavlar, sürücü belgesi vizesi, geçici trafik belgeleri, Karayolları Trafik Kanunu’na göre verilen izin belgeleri v.b. işlemler trafik harçları kapsamındadır.
Nizam TUTUCU Emlak Danışmanı
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.