Geçit hakkı ihtiyacı olan taşınmazın sınırında, genel yola çıkmaya elverişli üç ayrı taşınmaz varsa, bunlar içerisinden hangisi yolun geçirilmesi durumunda daha az zarar görecekse, o taşınmazdan yolun geçirilmesi gerekir. Bunun için de bu üç ayrı taşınmazdan yolun nerden geçebileceği tespit edilir ve taşınmazların yapı durumuna, ekilen şeylerin niteliğine, ileride olabilecek değişiklikler de göz önüne alınarak hangi taşınmaz için en az zararın oluşacağı belirlenir.
Medeni Kanun Madde 747’ye göre “Bu hak, ilk önce kendisinden bu geçidin istenmesi önceki mülkiyet ve yol durumuna göre en uygun düşen komşuya karşı ve daha sonra bundan en az zarar görecek olana karşı kullanılır”. Ayrıca önceki mülkiyet ve yol durumlarına da bakılır. Örneğin gayrimenkul paydaşlar arasında paylaşılmışsa ve yeni oluşan parsellerden bir tanesinin genel yola bağlantısı kesilmişse, eskiden bu parsele denk gele arazi kısmının genel yola çıkış yeri neresi ise çıkış yerinin yine orası olması gerekir.
Geçit hakkı terk edilirken, gayrimenkullerin kullanma ve ekonomik bütünlüğünün bozulmamasına özen gösterilmesi zorunludur. Geçidin davalıya vereceği zarar, davacıya sağlayacağı yarardan çok daha fazla olması geçit hakkının tanınmasına engel oluşturur.
“Zorunlu geçit her iki tarafın yararı gözetilerek belirlenir.”
Nizam TUTUCU Emlak Danışmanı
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.