Gayrimenkul Satışının İptal Edilebileceği Durumlar Nelerdir?

Gayrimenkul Satışının İptal Edilebileceği Durumlar Nelerdir?Gayrimenkul satışını yapan kişi 65 yaşın üzerinde ise devlet hastanesinden akli dengesinin yerinde olduğuna dair rapor istenmesinde fayda vardır. Satış işleminden sonra satıcının çocukları, yakınları veya mirasçıları satış iptali davası açıp gayrimenkulü geri alabilirler. Mağduriyet yaşamamak için akıl sağlığı yerindedir raporunun da dosyada bulunması gerekir. 65 yaş üzeri kişilerin tam teşekküllü hastanelerden doktor raporu alabilmeleri için ilgili hastanenin sekreterliğine kayıt yaptırıp barkod alarak 2 fotoğraf ve nüfus cüzdanı ile Sağlık Kurulu Polikliğine başvurması gerekir. Ayrıca alınan sağlık raporu sadece bir gün geçerli olduğu için aynı gün içerisinde satış işleminin tamamlanması gerekir.

Gayrimenkul satışı yapan kişi evli ise eşinden feragatname alması gerekir. Eşten feragatname almadan satış işlemi yapılırsa ve satılan gayrimenkul aile konutu ise, durumdan haberi olmayan eş, mahkemede satış iptali davası açarak evi geri alma hakkına sahiptir. Alıcı, satıcının evli olduğunu biliyorsa satıcının eşinden de yazılı olarak eş muvafakati istemesinde fayda vardır.

Gayrimenkul alım-satımlarında tapudaki işlemler rayiç bedel üzerinden yapılsa da ödemelerin banka üzerinden, gerçek bedel gösterilerek ve açıklama kısmına gayrimenkulün özellikleri belirtilerek yapılmasında fayda vardır. Değerinin oldukça altında gösterilerek satışı yapılan bir gayrimenkul için tasarrufun iptali davası açılabilir ve değerinin çok altında satıldığı gerekçesiyle, yapılan işlemin muvazaalı (3. kişileri aldatmaya yönelik danışıklı satış) olduğuna kanaat getirilmesi durumunda da satış iptal edilebilir.

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder