Bir gayrimenkulün değeri, toplumun ihtiyaçlarını karşılama kapasitesine bağlı olarak yararlılığı doğrultusunda oluşur. Gayrimenkulün dayanıklılığı, konumu, eşsizliği, arz – talep durumu, bulunduğu yerin özel yararlılığı gibi konular değerinin oluşmasına etki eden unsurlardır.
Belli bir tarihteki bir gayrimenkulün imar durumu, zemin ve inşaat yapısı, konumu, ulaşım imkanı, alt yapı durumu, elde edilen gelir, parselin şekli, genişliği, boyutu gibi değerini etkileyecek bütün konular dikkate alınarak değerinin para cinsinden ifade edilmesi işlemine gayrimenkul değerlemesi denir. Diğer bir ifadeyle gayrimenkulün değerinin takdir edilmesi işlemidir. Gayrimenkul ekspertizi olarak da adlandırılan bu işlem, herhangi bir gayrimenkulün veya gayrimenkule dayalı kanuni bir hakkın, istenilen belirli bir andaki değerinin çeşitli yöntemlerle hesaplanarak tespit edilmesi işlemidir.
Yürürlükteki mevzuata göre gayrimenkul değerlemesi, her türlü resmi ve özel, gerçek ve tüzel kişi ve kurumlara ait gayrimenkuller, gayrimenkul projeleri, gayrimenkule dayalı hak ve faydalar ile makine ve teçhizatın yerinde tespiti ve değerlemesini yapmak, değerlerini tespit etmeye yönelik tüm raporları düzenlemek, analiz ve fizibilite çalışmalarını sunmak, problemli durumlarda görüş raporu sunmayı kapsayan bir değerleme sürecidir.
Nizam TUTUCU Emlak Danışmanı
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.