Depozitoyu, kira kontratının kiracı tarafından haksız olarak feshedilip ev sahibinin ekonomik zarara uğramasına engel olmak için veya kiralanan eve verilebilecek olası zararlar için alınan, genellikle de peşin olarak alınan kaparo olarak tanımlayabiliriz. Bazı durumlarda senet olarak da ödenebilmektedir ki böyle bir durumda senet üzerine “teminat içindir” ifadesinin yazılması gerekir veya kira kontratına teminat için senet verildiğine dair bir ibarenin yazılması gerekir.
“Depozitonun miktarı ve kapsamıyla ilgili hükümler, kira kontratına mutlaka yazılmalıdır.”
Depozitonun kira sözleşmesinin sonunda ev sahibinden eksiksiz olarak alınabilmesi için kontrattan doğan sorumlulukların da eksiksiz bir şekilde yerine getirilmiş olması lazımdır. Evin kiralandığı gibi hasarsız teslim edilmesi, demirbaşların eksiksiz olması, kiraların ödenmiş olması vb. sorumlulukların yerine getirilmesinin haricinde aynı zamanda kiracı, bunları ispatlayabilmek için makbuzlar ve dekontlar gibi belgeleri de elinde bulundurması gerekir.
“Kiracı evi boşaltırken ev sahibi ile mutlaka teslim tesellüm tutanağı düzenlemelidir.”
Teslim tesellüm tutanağında, kira kontratı yapıldığı zamanki gibi demirbaşlarının eksiksiz olarak teslim edildiği, evin sağlam olarak teslim edildiği tu tutanakla tescillenmelidir. Bu tutanak imzalandıktan sonra depozitonuzu geri alabilirsiniz. Ev sahibi depozitoyu vermiyorsa ihtar çekilir, ihtarın kapsadığı süre içerisinde yine ödeme yapılmazsa icra takibine başvurulabilir.
“Kiracının depozitosunu geri alabilmesi için kira borcunun olmaması ve evi aldığı gibi ev sahibine teslim etmesi gerekir.”
Nizam TUTUCU Emlak Danışmanı