El Atmanın Önlenmesi Davası Nedir? – 2

El Atmanın Önlenmesi Davası Nedir?Mülkiyet hakkı sahibinin korunması, Medeni Kanun madde 683’teki genel ifade ile sağlanmıştır. Ancak bu genel madde bazı durumlarda yetersiz görülerek 730. madde ile bir kimsenin mülkiyet hakkına zarar verilmesi veya zarar tehlikesi ile karşı karşıya bırakılması durumunda; taşınmaz sahibi durumun eski haline getirilmesini veya zararın tazminat talebinde bulunabilir. Yine özel bir hüküm olan Medeni Kanun madde 1025 ile de haksız bir şekilde tapu siciline işlenmiş bir kaydın değiştirilmesi ve silinmesi için hak sabine dava hakkı tanınmıştır.

Bir kimsenin taşınmazı, kamulaştırılmaksızın kamu tarafından yol haline getirilirse, mülkiyet hakkının sürekliliği sebebiyle her zaman dava açarak taşınmazına yapılan haksız el atmanın önlenmesini dava edebilir. Bu yola başvurmayıp taşınmazına haksız olarak el atan kamu tüzel kişiliğine mülkiyet hakkının devredilmesine razı olup, taşınmazının karşılığı olan bedel için dava açması da söz konusudur.

El atma davasının haricinde özel davalar da söz konusudur. Mesela kazı ve yapı (Medeni Kanun 738), komşuya sarkan bitkiler (Medeni Kanun 740), doğal olarak akan su (Medeni Kanun 742), fazla suyun akıtılması (Medeni Kanun 743), kaynaklar (Medeni Kanun 757) gibi.

El Atmanın Önlenmesi Davası Nedir? – 1

Nizam TUTUCU
Emlak Danışmanı

Bir Yorum Gönder