Müdahalenin meni, yani el atmanın önlenmesi davası Medeni Kanun madde 683’te yer alır ve taşınmaz sahibinin mülkiyet hakkına yönelik haksız müdahalelere karşı koruyan bir davadır. Taşınmaz, malikin hakimiyeti altında bulunmakla birlikte, taşınmazı gerektiği gibi kullanması ve ondan yararlanması kısıtlanıyorsa, engelleniyorsa veya zorlaştırılıyorsa; taşınmaz sahibinin hakkına, yetkilerine haksız bir şekilde el atılıyordur. El atmanın önlenmesi davası (müdahalenin meni davası), mülkiyet hakkına yönelik tecavüzleri ortadan kaldırır ve tekrarlanmasını engeller. El atmanın önlenmesi davası açıldığına, tecavüzlerin devam ediyor olması veya tekrarı olasılığının mevcut olması şarttır. Bu dava ile tecavüzden önceki durumun iadesi gayesi gözetilir. Bu davayı açacak olan kişinin illa da taşınmaz sahibi olması gerekmez, zilyet olması yeterlidir.
El atmanın önlenmesi davası ile kısaca “Benim gayrimenkulüme başkası girdi, çıkarın” denmektedir. Bu davayı açan kişi hem mülkiyet sahibi olduğunu ispat, hem de tecavüzün varlığını ispat etmek durumundadır. Aksi halde açılan davanın dayanağı el atmanın önlenmesi olduğu için ve ortada bir tecavüz olmadığı için de dava reddedilir (bu durumda öncelikle tespit davası açılmalı). Müdahalenin meni davası, Medeni Kanun‘un 683, 983, 986, 992 ve 1025. maddelerine dayanılarak açılır.
El atmanın önlenmesi davası, haksız el atma devam ettiği sürece her zaman açılabilir. Bu dava, zaman aşımına uğramaz ve hak düşürücü süreye tabi değildir.
El Atmanın Önlenmesi Davası Nedir? – 2
Nizam TUTUCU Emlak Danışmanı
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.