Deprem risk raporu alabilmek için bakanlıkça yetki verilmiş firma ve kurumlardan birine başvurmanız yeterlidir. Apartmanlarda oturan daire sahibi bir kişinin başvurusu yeterlidir. Yetkili kurum/firma bina ile ilgili teknik incelemeleri yapar ve deprem risk raporunu hazırlar.
Bina ekonomik ömrünü tamamlamışsa, 1999 depreminden önce yapılmışsa, gözle görülür yapısal hasarlar varsa deprem risk raporu için başvurmanızda fayda vardır. Böylece bakanlığın yeniden inşaat yapma kredilerinden faydalanma imanınız olur. Bakanlığın yetki vermediği bir firmaya deprem risk raporu hazırlatırsanız, bakanlığın sağlamış olduğu imkanlardan faydalanamazsınız.
Deprem risk raporu için binanın her katından üçer adet karot numunesi alınır. Ayrıca donatı okumaları ve zemin etüdü yapılır. Daha sonrasında bilgisayar ortamında binanın üç boyutlu modeli hazırlanarak deprem performansı ölçülür. Elde edilen sonuçlara göre de riskli bina olup olmadığı, takviye güçlendirme gerekip gerekmediği, sağlam olup olmadığı raporda belirtilir.
“Deprem risk raporu, binalar için yaptırılan teknik bir rapordur ve kentsel dönüşüm imkanlarından, kentsel dönüşüm kredilerinden faydalanma imkanı sağlar.”
Nizam TUTUCU Emlak Danışmanı
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.