Komşu arazideki ağaç dalları ve kökleri sizin arazinize taşıyorsa fakat bu durumun size bir zararı yoksa, buna katlanmak zorundasınız. Eğer bu durumdan zarar görüyorsanız bunların kaldırılmasını komşunuzdan isteyebilirsiniz. Uygun bir süre içerisinde sizin tarafınıza geçen dal ve kökler kaldırılmazsa, bunları kesme ve alıkoyma hakkına sahip olursunuz. Kesilen dal ve köklerin kalıntılarını alıkoyma, kesme işleminin karşılığıdır ve kalıntıların mülkiyeti aslen kazanılmış olur. Konu Medeni Kanun Madde 740’ta şöyle ifade edilmiştir: “Komşunun arazisine taşarak zarar veren dal ve kökler, onun istemi üzerine uygun bir süre içinde kaldırılmazsa, komşu bu dal ve kökleri kesip kendi mülkiyetine geçirebilir”.
Arazinize taşan bu ağaç dalları ve kökleri, arazinizi tahsis ettiğiniz amaç doğrultusunda kullanma ve yararlanma imkanınıza engel oluyorsa o zaman bir zarar söz konusudur. Burada gözardı edilmemesi gereken konu, hem dal hem de köklerinin zarar vermesinin birlikte gerçekleşmiş olması gerektiğidir.
Komşunun diktiği ağacın dalları ve kökleri sizin arazinize geçmediği halde, sadece gölge yapıyor diye bir zarardan bahsedilebilir mi? Gölge, hava veya ışığın girmesine engel olarak tarlanızdaki bitkilerin gelişmesine engel oluyorsa Medeni Kanun Madde 740’ta bahsedilen zarar şartı gerçekleşmiş olur. Ayrıca yazlık bir evin bahçesine sarkan, eve güneş ışığı girmesini engelleyen, manzara kesen durumlarda da zarar şartının gerçekleştiğini Yargıtay kararlarından anlıyoruz.
Komşunun Ağaç Dalları ve Kökleri Sizin Arazinize Taşıyorsa – 2
Komşunun Ağaç Dalları ve Kökleri Sizin Arazinize Taşıyorsa – 3
Nizam TUTUCU Emlak Danışmanı
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.